اجرای نمای سنگی

در صنعت ساخت و ساز از مصالح مختلفی همچون سنگ، آجر و یا شیشه برای ایجاد پوسته و پوشش خارجی زیبا و مقاوم برای نمای ساختمان استفاده می‌شود. نمای سنگی از جمله نماهای جذاب و پرطرفدار برای بدنه بیرونی و البته داخلی ساختمان است که جلوه بصری خاصی به آن می‌بخشد. نمای سنگ علاوه بر زیبایی از دوام و استحکام بالایی نیز برخوردار است و به عنوان متریال اصلی برای نمای بیرونی ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای اجرای این نما از سنگ‌های مختلفی همچون مرمر، مرمریت، کریستال، سنگ مصنوعی و غیره استفاده می‌شود که امکان ایجاد تنوع در پوشش بیرونی ساختمان‌ها و سفارشی‌سازی اجرا را در اختیار طراحان قرار می‌دهد. اجرای نمای سنگ برای ساختمان‌ها دارای مزایای بسیاری است که به دو روش انجام می‌شود و هر روش نیز دارای ویژگی‌های منحصر به فرد و مصالح خاصی است. در ادامه این مطلب، شما را با مزایای اجرای سنگ نما برای ساختمان آشنا کرده و روش‌های اجرای آن را نیز مورد بررسی قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید.

نمای سنگی چیست؟

سنگ از جمله متریال‌های پرکاربرد و رایج در ساخت نما برای ساختمان است که دارای مقاومت و استحکام بالایی بوده و استفاده از آن تاثیر بسزایی بر افزایش جذابیت و زیبایی یک ساختمان دارد.

با کمی دقت به ساختمان‌های محیط اطراف خود متوجه می‌شوید که نما و طراحی بیرونی بسیاری از آنها از سنگ‌های متنوع ساخته شده که علاوه بر جنبه زیبایی‌شناختی، موجب افزایش استحکام ساختمان در برابر آسیب‌های خارجی همچون زمین لرزه می‌شود. نمای سنگی می‌تواند به طور یکدست از سنگ طراحی شود و یا می‌توان آن را با متریال دیگری همچون آجر، شیشه و یا فلز ترکیب کرد که انتخاب از میان آنها به نوع ساختمان و سلیقه شما بستگی دارد.

نماهای سنگی ساختمان با استفاده از سنگ‌های مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی همچون سنگ گرانیت، سنگ آهک، سنگ مرمر، سنگ کوارتزیت و ماسه سنگ ساخته می‌شود تا به عنوان یک لایه محافظ مستحکم عمل کنند. نمای سنگ همچنین نوعی عایق حرارتی نیز در نظر گرفته می‌شود که موجب نفوذ کمتر سرما و گرما به محیط داخلی ساختمان شده و آن را در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، مقاوم می‌سازند.

مزایای اجرای نمای سنگ برای ساختمان

همانطور که اشاره کردیم، نماهای سنگ از جمله نماهای پرطرفدار و پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز جهت طراحی پوسته خارجی انواع ساختمان‌ها است. دلیل این محبوبیت، مزایای چشمگیر این نما است که آن را به گزینه‌ای مناسب برای اجرا در پروژه‌های متعدد تبدیل کرده‌اند. از مهم‌ترین مزایای نمای سنگ برای ساختمان می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

دسترسی آسان

سهولت دسترسی یکی از مهم‌ترین مزایای نمای سنگ است که آن را به نمایی مناسب و کاربردی نه تنها برای نمای خارجی بلکه برای نمای داخلی ساختمان نیز تبدیل کرده است. سنگ‌های مورد استفاده برای طراحی نمای ساختمان به راحتی از منابع طبیعی و مصنوعی تولید شده و برای اجرا در پروژه‌های ساختمانی آماده می‌شوند.

مقاومت و پایداری بالا

سنگ‌های مورد استفاده در نمای ساختمان‌ها دارای مقاومت بالایی در برابر تغییرات آب و هوایی، نور خورشید، آتش‌سوزی (به دلیل ماهیت ضد حریق) و یا ضربه هستند و از آنها در برابر عوامل آسیب‌زا محیط خارجی محافظت می‌کنند.

زیبایی و تنوع

نماهای سنگی با استفاده از سنگ‌های متنوع ساخته می‌شوند و امکان انتخاب از میان طرح‌ها و رنگ‌های مختلف را در اختیار شما قرار می‌دهند. بنابراین، محدودیت چندانی در انتخاب رنگ نخواهید داشت و می‌توانید سنگ دلخواهتان را برای اجرا در نمای داخلی ساختمان خود انتخاب کنید. از طرفی دیگر، نماهای سنگی دارای جذابیت بالایی هستند و جلوه بصری خاصی به نمای ظاهری یک ساختمان می‌بخشند.

عدم فرسودگی

سنگ‌ها به دلیل دارا بودن ماهیت محکم و سخت، به راحتی دچار صدمه و آسیب نشده و در گذر زمان نیز مانند سایر نماها همچون نمای آجری و یا شیشه‌ای دچار فرسودگی نمی‌شوند. از طرفی دیگر نیز بازسازی، تعمیرات و همچنین نظافت نمای سنگ بسیار راحت و آسان است.

بنابراین نمای سنگی تمامی انتظارات شما از یک پوشش خارجی برای ساختمان از جمله استحکام، زیبایی و تنوع در رنگ و طرح را برآورده می‌سازد و به شما امکان می‌دهد تا با صرف هزینه معقول بتوانید سنگ نمایی جذاب و مطابق با سلیقه خود انتخاب کنید.

اجرای نمای سنگی به روش پنهان

روش‌های اجرای نمای سنگی

نماسازی سنگی ساختمان به دو روش خشک و تر (ملاتی) انجام می‌شود که هریک از آنها دارای اصول و ضوابط خاصی هستند و به منظور عدم سقوط سنگ‌ها از ساختمان و نصب صحیح روی بدنه باید توسط افراد متخصص اجرا شوند. در این بخش شما را با روش‌های مختلف اجرای نمای سنگ برای ساختمان آشنا می‌کنیم.

نصب نمای سنگی به روش تر یا ملاتی

روش تر یا ملاتی به عنوان رایج‌ترین روش نصب نما سنگی برای ساختمان شناخته می‌شود که در واقع سبک سنتی و قدیمی اجرای سنگ روی ساختمان‌ها است. در این روش، ابتدا سنگ‌ها با فاصله 2 الی 3 سانتی‌متر از سطح موردنظر قرار می‌گیرند و فاصله میان آنها با ملات ماسه سیمان (دوغاب) پر می‌شود.

از آنجایی که سطح پشتی اکثر سنگ‌ها، صیقلی و صاف است، چسبندگی کامل و موردنیاز میان سنگ و سطح ایجاد نشده و پس از مدتی منجر به لق شدن سنگ‌ها و یا سقوط آنها خواهد شد. از این رو، برای برطرف ساختن مشکل عدم اتصال قوی سنگ و ملات به یکدیگر از انواع اسکوپ جهت ایجاد گیر و دار در سنگ استفاده می‌شود.

اسکوپ نوعی قلاب مخصوص از جنس گالوانیزه ضد زنگ است که در ابعاد و اندازه‌های مختلف ساخته می‌شود و درون شیارهای ایجاد شده در سنگ قرار می‌گیرد. برای ایجاد شیار در سنگ از دستگاه سنگ‌فرز استفاده می‌شود که شیارها را به صورت مورب در سنگ می‌زند و سپس اسکوپ‌ها با اعمال کمی فشار، وارد شیارها شده و سنگ و ملات از طریق آن به یکدیگر متصل خواهند شد. برای نصب اسکوپ در سنگ نما از دو روش زیر استفاده می‌شود:

  • اسکوپ با سیم گالوانیزه: در این روش ابتدا در پشت سنگ‌ها، شیارهایی ایجاد می‌شود و یک سیم گالوانیزه ضدزنگ با ضخامت حدود 2 میلی‌متر به صورت ضربدری از آنها عبور داده می‌شود. به منظور جلوگیری از برخورد و چسبیدن سیم به سنگ نیز در زیر سیم، لقمه‌های سنگی قرار داده می‌شود تا با نصب سنگ و ریختن ملات پشت آن درگیری مناسبی میان سیم و ملات ایجاد شود و سنگ موردنظر نیز مهار گردد.
  • اسکوپ کششی: این مدل اسکوپ دارای ایمنی و قدرت بالایی (تا حدود 100 کیلوگرم تحمل وزن) در مهار سنگ‌ها است که برای نصب آن، دو برش زاویه‌دار در سنگ ایجاد می‌شود. دو اسکوپ‌ کششی در برش‌ها قرار داده می‌شوند و سپس میله اتصال آنها با پیچ، سفت و محکم خواهد شد تا سنگ را در جای خود ثابت نگه دارد.

نکته مهمی که در روش اجرای نمای سنگی به روش تر یا ملاتی (بدون استفاده از اسکوپ) وجود دارد این است که به منظور جلوگیری از شل شدن و یا سقوط سنگ‌ها تا زمان خشک و محکم شدن کامل ملات باید نوعی درگیری موقت میان ملات و سنگ ایجاد شود تا در این مدت، نمای ساختمان به خوبی در جای خود ثابت باقی بماند. برای انجام این کار دو روش وجود دارد:

  • مهار سنگ با لقمه‌های سنگی: در این روش، لقمه‌های سنگی همچون آجر (دارای قطر 3 الی 4 سانتی‌متر) با استفاده از چسب مخصوص به پشت سنگ چسبانده می‌شوند.
  • مهار سنگ با پیچ و رول پلاک: در این روش نیز با استفاده از دریل، سوراخ‌هایی در نقاط مختلف سنگ ایجاد می‌شود و سپس با استفاده از پیچ و رول پلاک، سنگ نما در موقعیت خود نسبت به سطح موردنظر، ثابت باقی می‌ماند.

البته این روش به ندرت در روش اجرای نمای سنگ برای ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا دوام و مقاومت اسکوپ را نداشته و در گذر زمان ممکن است سنگ‌های نما به پایین سقوط کرده و منجر به بروز حادثه شوند.

نصب نمای سنگی به روش خشک

در روش خشک همانطور که از نام آن پیداست به صورت خشک و بدون استفاده از چسب و یا ملات، نمای سنگ ساختمان روی سطح مورد نظر نصب می‌شود. این روش معمولا برای نمای ساختمان‌های مرتفع مورد استفاده قرار می‌گیرد و تحت عنوان اجرای مدرن نماهای سنگی برای ساختمان شناخته می‌شود.

روش خشک بسیار سریع قابل اجراست که از دوام و استحکام بالایی نیز برخوردار بوده و میزان پرتی مصالح آن نیز پایین است. برای اجرای این روش از متریال‌ها و ابزارهایی همچون قطعات سنگ موردنظر، قاب فلزی برای اجرا در زیر کار، چسب مخصوص، مفتول، دستگاه سنگ‌فرز، ملات، اسکوپ و قلاب استفاده می‌شود تا اتصال قوی میان سنگ و سطح ایجاد شود.

اگر به نحوه اجرای نمای کرتین وال آشنا هستید باید بگوییم بین این دو روش اشتراکات زیادی وجود دارد، برای اطلاعات بیشتر این صفحه را مطالعه کنید.

نصب نمای سنگی با روش خشک به دو صورت انجام می‌شود:

 روش آشکار

در این روش، ابتدا شاسی‌هایی روی سطح مورد نظر قرار می‌گیرد و سپس قلاب‌هایی در پشت سنگ نصب می‌شود. این قلاب‌ها باید به گونه‌ای روی شاسی‌ها قرار گیرند تا کاملا در آنها ثابت و محکم شوند. قلاب‌های نصب شده در پشت سنگ، قابل رویت هستند و به همین دلیل به آن روش آشکار گفته می‌شود. اما به منظور اجرای تخصصی‌تر و بهتر این روش می‌‌توانید از قلاب‌های همرنگ با سنگ خود استفاده کنید.

مراحل اجرای نمای سنگی

روش پنهان

در روش پنهان نیز برای اجرای نمای سنگی ابتدا چهار سوراخ در پشت هر سنگ ایجاد می‌شود تا قلاب‌ها از طریق آنها و با استفاده از پیچ و مهره به سنگ متصل شوند. قلاب‌های نصب شده در پشت سنگ، روی پروفیل‌های شاسی قرار می‌گیرند و با استفاده از یک پیچ به نمای ساختمان اتصال داده می‌شوند.

در روش پنهان، متریال و لوازم مصرفی جهت ایجاد درگیری میان سطح و سنگ نما، قابل مشاهده نیستند و همین موضوع سبب می‌شود تا نتیجه نهایی بسیار جذاب و زیبا به نظر برسد. هزینه اجرای این روش در مقایسه با روش آشکار، بالاتر است.

مدت زمان اجرا و قیمت هریک از این روش‌ها به مواردی همچون ارتفاع ساختمان، مصالح مصرفی و تعداد کارکنان بستگی دارد. جهت استعلام قیمت و دریافت مشاوره تخصصی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

جمع بندی

نمای سنگی از جمله نماهای شیک و پرطرفدار در صنعت ساخت و ساز است که جذابیت خاصی به ساختمان می‌بخشد و مانند یک لایه محافظ و مستحکم عمل می‌کند. نماهای سنگی با استفاده از سنگ‌های مختلفی همچون مرمر، گرانیت، کریستال و سنگ مصنوعی در طرح‌ها و رنگ‌های متنوع اجرا می‌شوند. نمای سنگ برای ساختمان به دو روش خشک و تر (ملاتی) نصب می‌شود که هریک از آنها مزایای خاصی داشته و در صورت اجرای صحیح و اصولی، نتیجه جذاب و چشمگیری خواهند داشت.

Call Now Button